مقدمه
کتاب فلسفه دوازدهم هدف دار مشاوران آموزش برای دانش آموزان کنکوری باهدف آمادهسازی آنها برای شرکت در کنکور سراسری و آزمون های آزمایشی تألیف شده است. در این کتاب ابتدا درسنامه، سپس سؤالات تستی و سپس درسنامه درس بعدی قرار گرفته است و همین نظم تا انتهای کتاب که پاسخهای تشریحی هستند، ادامه پیدا کرده است. در ادامه به بررسی کتاب هدفدار فلسفه دوازدهم مشاوران آموزش می پردازیم.
این کتاب دارای 652 تست است و 168 صفحه دارد. در بخشهایی از کتاب مؤلف مطالبی را با لحنی خودمانی ذکر کرده است و در سایر بخشها که قسمتهای آموزشی کتاب هستند، لحن کتاب رسمی و شبیه به کتاب درسی است. با توجه به مقدمه کتاب خلاقیتهای بسیاری مانند ردپاها (درسنامه را جمعوجور کنید) و اشتباهات رایج در این کتاب بهکار برده شده است. قبل از خرید اینترنتی کتاب فلسفه 12 ام مشاوران آموزش ادامه این مطلب را بخوانید.
آموزش (درسنامه)
در ابتدای هر درس از کتاب فلسفه 12 هدف دار مشاوران مطالبی با زبان خودمانی بهعنوان مقدمه آن درس یادداشت شدهاند که خواندن آنها خالی از لطف نیست و نمایی کلی از درس پیش رو به دانشآموز میدهد. پس از این مقدمه ی دوستانه، بخشی تحت عنوان "فرهنگ اصطلاحات فلسفی" قرار دارد. در این قسمت نیز مؤلف برخی از واژهها را تعریف و دایره و حدود آنها را مشخص میکند. بهطور مثال در صفحه ۱۹ در بخش فرهنگ اصطلاحات فلسفی "امکان عقلی و منطقی و احتمال وقوعی" مورد بررسی قرار گرفته است. سپس درسنامه درس جدید شروع میشود.
در میان متن درسنامه های فلسفه دوازدهم هدفدار مشاوران، نکتههایی را در کادرهای خاکستریرنگ میبینیم که جملههای حائز اهمیتی را در خود جای دادهاند. نمونه این نکتهها در درسنامه بسیاری از فصلها میبینیم. مثلاً در صفحه ۳۴ ما سه تا از این نکتهها را داریم. مورد بعدی یکی از خلاقیتهایی است که در این کتاب بهکار رفته و عنوان آن "ریزهکاریهای فلسفی" است. در ریزهکاریهای فلسفی یک مبحث فلسفی بهطور مفصلتر موردبحث قرار گرفته و اشتباهاتی که ممکن است در یادگیری آن مبحث ایجاد شود یا نکات ریزی که توجه نکردن به آنها موجب پدید آمدن ایرادهایی در دانش و قابلیت حل میشود، بررسی شده است که در نوع خود نکته بسیار جذابی است که نمونه آن کمتر دیده شده است.
مورد بعدیِ خلاقانه که در درسنامه هدف دار فلسفه دوازدهم از آن استفاده میشود، بخش "سینجیم" است. در این بخش یک سؤال از مبحث ای که بهتازگی تمام شده مطرح میشود و پاسخ آن سؤال بهصورت کامل داده میشود. بهنوعی میتوان سین جیم ها را به عنوان مثال هایی در میان درسنامه در نظر بگیریم که حل کردن آنها در فهمیدن میزان تسلط خود از مبحثی که تازه تمام کردهایم، کمک میکند. نمونه سینجیمها در کتاب زیاد است، مثلاً در صفحه ۸۰ و صفحه ۸۲ این موارد را شاهد هستیم.
قسمت دیگر بخش "اشتباهات رایج" است. در این مبحث اشتباهاتی که اکثر دانش آموزان در مطالب مربوط به درسهای فلسفه انجام میدهند، توضیح داده شده است. اشتباهات رایج همیشه در آخر فصلها و پیش از بخش "درسنامه را جمعوجور کنیم" میآید. درسنامه این کتاب نکات مهم را بهطور کلی پوشش داده و در خصوص قسمتهای سختتر توضیحات اضافه ارائه داده است، یا مثلاً در صفحه ۱۱۳ از نمودار برای نشان دادن حرکت طبیعت استفاده کرده یا در صفحه ۱۲۸ از جدول برای بیان کردن مطالب بهره برده است.
با توجه به توضیحاتی که دادهایم تمام دانشآموزان با هر سطحی که داشته باشند میتوانند از این درسنامهها بهرهمند شوند. دانشآموزانی که تسلط بیشتری بر کتاب درسی دارند میتوانند از بخشهای خلاقانهای که راجع به آنها صحبت کردیم بهره بیشتری ببرند.
تست (تمرین)
سؤالات کتاب هدفدار فلسفه دوازدهم به دو بخش تشریحی و تستی تقسیم میشود. در جدول پایین سؤالات بخش تشریحی را نمیبینید چراکه از نظر تعداد اصلاً این قصد نبود که این سؤالات بهعنوان پرسشهای کتاب قرار گیرند که در ادامه در مورد آنها توضیح بیشتری میدهیم. تعداد ۶۵2 سؤال تستی برای کتاب فلسفه 2 تقریباً میزان مناسبی است. اگر از آن دسته دانشآموزهایی هستید که در حل کردن تست وسواس دارند، شاید بتوانید از یک کتاب تست دیگر برای آرامش خاطر خود استفاده کنید اما این تعداد تست اگر بهخوبی حل شود و نکات آن یاد گرفته شود کافی میباشد.
سؤالات بخش تشریحی با توجه به صحبتهای مؤلف در مقدمه کتاب بسیار مختصر و صرفاً برای جمعبندی کردن درسنامه آورده شده است. این سؤالات تشریحی تحت عنوان "درسنامه را جمعوجور کنیم" آورده شدهاند و تعدادی سؤال تشریحی که صفحه پاسخ آنها در کتاب درسی آدرس داده شدهاند و تعدادی سؤال جای خالی که پاسخ آنها در پایین همان درسنامه را جمعوجور کنیم آمده است، تشکیل میشود. پس از قسمت درسنامه را جمع و جور کنیم، به سراغ سؤالهای تستی میرویم.
در هر درس از فلسفه دوازدهم هدف دار مشاوران، دو مجموعه سؤالات تستی قرار داده شده است. بخش "دستگرمی" یا سؤالات مروری و بخش "برویم سر اصل مطلب" یا سؤالات استاندارد. سؤالات بخش مروری صرفاً برای مرور ساده و اجمالی درسنامه ای که تازه مطالعه کرده اید، طراحی شده است. پس از همه این سؤالات به سراغ سؤالات استاندارد میرویم که مجموعهای از سؤالات کنکور سراسری و سؤالات تألیفی سختتر میباشد. یکی از نکات مثبت این کتاب پوشش دادن سؤالات کنکور سراسری سالهای گذشته است. مثلاً سؤالات ۱۶۸ تا ۱۷۰ از سؤالات کنکور سراسری هستند.
از آنجا که در کنکور سراسری و آزمونهای آزمایشی بهطورکلی یک تیپ نسبتاً خاص از سؤالات، محوریت بیشتری دارد، کتاب هدفدار فلسفه دوازدهم مشاوران آموزش با توجه به این تیپ از سؤال ها، پرسشهای خود را گزینش کرده است. لذا نمیتوانیم بگوییم انواع تیپها را پوشش میدهد، اما درعینحال این پوشش ندادن بههیچوجه عیب یا ایراد این کتاب محسوب نمیشود و از طرف دیگر میتوانیم بگوییم بیشتر تست های این کتاب مشابه سؤالات کنکور سراسری هستند یا حداقل در همان سبک و سیاق نوشته شده اند.
پس از بررسی سؤالات به سراغ پاسخنامه میرویم. پاسخنامهها کامل و مفصل هستند و اگر نیاز به توضیح اضافه بوده توضیح اضافه نیز آورده شده یا مثلاً در سؤالی مانند سؤال ۳۵ علاوه بر گزینه پاسخ، سایر گزینهها هم بررسی شدهاند. همچنین در انتهای سؤالات تستی دو مجموعه آزمون جامع هم قرار گرفته اند که حل کردن آنها هم میتواند به شما کمک زیادی بکند.
ظاهر کتاب
کتاب فلسفه 12 ام هدفدار مشاوران ظاهر سادهای دارد. جدا از تصویر جلد کتاب که تصویری جذابی است، سایر بخشهای کتاب جذابیت ظاهری خاصی ندارند و فقط در ابتدای بخشهای مختلف تصاویر کوچکی قرار دارند که نمیتوان از آنها بهعنوان جذابیت ظاهری نام برد. بهطورکلی درس فلسفه، درسی است که وجود شکل یا موارد مانند آن الزامی میباشد. جنس کاغذ و جلد کتاب به نظر مناسب است و اندازه نوشتهها مانند سایر کتب کمکدرسی است. همچنین رنگی که در کتاب بیشتر مورد استفاده قرار گرفته، آبی آسمانی است.
جمع بندی
کتاب فلسفه دوازدهم هدفدار مشاوران آموزش با درسنامه مناسب و جامع و همچنین سؤالات باکیفیت و پاسخنامه تشریحی کامل، مجموعه خوب و کاملی برای دانش آموزان سال دوازدهم که قصد شرکت در کنکور سراسری را دارند، تشکیل میدهد. میتوانید از این کتاب در طول سال تحصیلی و بهموازات تدریس مدرسه استفاده کنید، چراکه درسنامه کتاب کیفیت خوبی دارد، اما اگر مهلت زیادی ندارید میتوانید از تستهای آن در دوران بعد از عید بهرهمند شوید.