مقدمه
کتاب های نشر دریافت در زمینه ی درس ادبیات به توضیحات مفصل و تفاوت در بیان و آموزش این درس شهره هستند؛ پس تعجبی ندارد که در بخش حفظی لغت و املا و تاریخ ادبیات هم با کتابی مواجه باشیم که فراتر از لیست های رایج کار کرده باشد و موشکافانه به تمام جوانب این بحث پرداخته باشد و البته قابل انتظار است با حجمی بیشتر از کتاب های رایج بازار مواجه باشیم. لحن کتاب رسمی است.
آموزش (درسنامه)
بخش اصلی درسنامه ی لغت و املا و تاریخ ادبیات نشر دریافت در دفتر اول این کتاب آمده است که به شکل درس به درس لغات مهم کتاب درسی مورد بررسی قرار گرفته است. این بخش برخلاف لیست های معمول به شیوه ی موشکافانه ای در مورد هر لغت بررسی لازم را انجام داده است؛ به عنوان مثال علاوه بر بررسی معنای آن، هم خانواده ها و لغات مترادف و توضیحاتی از این دست در این توضیحات به چشم می خورد. می توان این ادعا را داشت که استفاده از واژه موشکافانه برای این بخش کاملا به جاست و بعید است دقیق تر از این فهرست یافت شود؛ هرچند ممکن است کامل بودن آن برای دانش آموزی که فقط به دنبال لیست های عادی و در سطح کتاب است کمی خسته کننده باشد. در بخش املا هم تمام مشابهت های ممکن برای درس آورده شده و تاکید اصلی کتاب لغت و املا و تاریخ ادبیات نشر دریافت بر جفت های املایی است.
اما در دفتر سوم از کتاب لغت و املا و تاریخ ادبیات نشر دریافت که به آموزش املای واژگان پرداخته شده با درسنامه های نو و جدیدی مواجه می شویم که برای دانش آموزان ضعیف و در کل گروهی که از کودکی! با املا مشکل داشته اند می تواند بسیار جذاب جلوه کند. اگر از شما بپرسند بزرگترین چالش املای فارسی را بیان کنید به احتمال زیاد از تعدد حروف (که ناشی از دخالت زبان عربیست) شکایت می کنید؛ هنوز عده ی زیادی فرق پرتغال و پرتقال را نمی دانند (اگر شما هم جز این گروه هستید به کتاب درسی خود رجوع کنید!).
در این بخش از کتاب لغت و املا و تاریخ ادبیات نشر دریافت، دقیقا روی این نقطه ضعف دست گذاشته شده و بسیار دقیق سعی شده تمام چالش های ممکن (البته در بخش کنکور) رفع شود و با درسنامه های مختلفی نظیر حضور تشدید، تکواژهای عربی و… به این امر رسیدگی شده است. آخرین بخش کتاب به تاریخ ادبیات پرداخته است که می توان آن را مختصر و مفید خواند. تمام کتاب های نامبرده در کتاب درسی به همراه نویسنده و نکات آن آورده شده و گویی با یک خلاصه نویسی مواجهیم که البته تاریخ ادبیات نظام جدید واقعا در همین حد است.
تست (تمرین)
ابتدای امر لازم به ذکر است که تست ها و تمارین کتاب لغت و املا و تاریخ ادبیات نشر دریافت بخش جداگانه ای ندارند و در جای جای آن اثری از تست و تمرین وجود دارد که سعی می کنیم همه ی آن ها را در بخش های مختلف تحلیل کنیم. همانطور که در بخش درسنامه گفته شد دفتر اول این کتاب به بررسی لغات املای درس به درس پرداخته است؛ اما بعد از این بررسی بلافاصله با یک تمرین جمع بندی انجام شده است؛ سبک تمرین، انتخاب املای درست است که می توان آن را بهترین روش ارزشیابی و مرور دانست چرا که هم سریع است و هم شما را راهنمایی می کند تا بهتر لغات دردسرساز را برای خود شناسایی کنید.
تست های موجود در دفتر اول برای هر فصل (که شامل چند درس است) آورده شده که خیلی پرتعداد نیستند، ولی برای جمع بندی مناسب اند؛ به هر حال باید بدانیم که بیشتر با یک کتاب آموزش محور طرف هستیم تا تست محور. ضمن آن که تست های کتاب لغت و املا و تاریخ ادبیات نشر دریافت همگی تالیفی هستند و فقط تست های انتهای کتاب که جامع هستند مربوط به کنکور سراسری اند که البته مخالفتی با این طرح نمی توان داشت؛ چرا که به ندرت پیش می آید تست های کنکور سراسری جامع نباشند و فقط از یک درس پرسش به عمل آورند.
اما به هر حال آگاه باشید که در کتاب لغت و املا و تاریخ ادبیات نشر دریافت خبری از تست های آزمون های نیست و درمورد تیپ های استفاده شده هم می توان گفت بیشتر از حد لازم از تیپ های فانتزی و مفهومی (که جنبه ی شدیدا آموزشی دارند) استفاده شده و ممکن است ذهن شما را از قالب اصلی کنکور سراسری در این بحث جدا کند؛ لذا بهتر است همان اول به انتهای کتاب رجوع کنید تا بببیند در کنکور سراسری تیپ های اصلی کدام هستند و آن قالب را در گوشه ی ذهن خود داشته باشید. پاسخنامه ی کتاب لغت و املا و تاریخ ادبیات نشر دریافت نیز در این تست ها فراتشریحی و خیلی موشکافانه نیست که اگر بود حجم کتاب ترسناک به نظر می آمد؛ ولی در کل نکات خوبی در آن ذکر شده است و نمره ی قبولی می گیرد.
بخش دیگری از کتاب لغت و املا و تاریخ ادبیات نشر دریافت که در دفتر دوم آمده است تمارین سالانه هستند؛ یعنی در یک سری تمرین و تست، کل یک سال کتاب درسی بررسی شده است که تست های آن دقیقا مشابه توضیحات یادشده در بخش نخستین هستند، ولی تمارین آن متنوع و با اهداف آموزشی متفاوتی درج شده اند که البته پرتعداد نیستند و صرفا می توان آن ها را یک جمع بندی نهایی دانست و نکته قابل ذکر نهایی آن است که پاسخ این تمارین به شکل دقیق نیامده و فقط شما را به بخش مربوطه در کتاب درسی ارجاع داده است که به وضوح هدف مولفین آشتی بیشتر شما با کتاب درسی است که خوب یا بد این قضیه را به قضاوت خود شما می سپاریم!